Opleiding piloot

Dat wil ik ook!

Misschien hebt je regelmatig gedacht bij het overvaren van een luchtballon; "Dat zou ik ook willen kunnen."

Als het je wat lijkt ballonpiloot te worden kun je via deze site met mijn in contact komen. Ik kan ondersteuning bieden om het gebied van theorie vakken, als wel gedeeltelijke beschikking over materiaal als de ballon

Op jouw wensen maken we een persoonlijk opleidingsplan. Zowel voor de theorie- als voor de praktijkopleiding. Hieronder staat uitgelegd welke mogelijkheden en opleidingen er bestaan, of download de volgende bijlage.

Mogelijkheden

Op dit moment zijn er twee mogelijkheden om een ballonvaartopleiding te gaan volgen. Je kunt een opleiding voor BPL (Balloon Pilot Licence) gaan volgen. Dit is een brevet bedoelt voor de recreatieve ballonvaarder. Hiermee kun je een ballon varen met maximaal 3 passagiers en een inhoud van maximaal 3000 m3. Je mag hier geen commerciële activiteit van maken. Wel mag je een vergoeding vragen voor de operationele kosten.

Een tweede mogelijkheid is om een opleiding voor CPL (Commercieel Pilot Licence) te gaan volgen. Ook hiermee mag je de eerste 75 uur een ballon varen met maximaal 3 passagiers en een inhoud van maximaal 3000 m3 (klasse A). Na deze periode kun je na een type-check een grotere ballon gaan varen. Als commercieel ballonvaarder kun je betalende passagiers meenemen.

Opleiding

Beide opleidingen bestaan uit een deel theorie en praktijd. Afhankelijk van het type brevet dat je wilt gaan halen bestaat dit uit de volgende vakken; meteorologie, navigatie, voorschriften en luchtvaart wetten, menselijke prestaties en beperkingen, communicatie en uiteraard ballontechniek. Deze vakken hoef je niet allemaal in een keer te leren, ze moeten binnen 1.5 jaar na je eerste examen zijn afgerond. Binnen 3 jaar moet je vervolgens je praktijkexamen afgewerkt en behaald hebben. Voor het recreatieve brevet geldt een versoepelde regelgeving.

Nadat je de theorie behaalt hebt moet je een medische keuring ondergaan. Vervolgens ga je beginnen met je praktijkopleiding. Een praktijkopleiding bestaat uit een aantal praktijk instructielessen en een aantal solo vaarten.

Tijdens de instructie lessen gaat er een instructeur mee.
Tijdens de solo lessen sta je helemaal alleen in het mandje.
Elke les begint met een voorbereiding, vervolgens gaan we de voorbereiding plannen uitvoeren.
Na elke lesvaart vindt er een uitgebreide evaluatie plaats.
Gemiddeld ben je een 1 jaar kwijt aan de praktijkopleiding.

Materiaal & kosten

Om een opleiding te volgen hoeft je zelf nog geen ballon en toebehoren te kopen.
Tijdens de opleiding kun je gebruik maken van ons materiaal.
Zelf de auto waarmee je het materiaal vervoert staat tijdens de praktijklessen tot je beschikking.

De kosten van een opleiding is uiteraard afhankelijk van welk brevet je wilt gaan halen.
Een BPL is goedkoper, met een CPL heb je meer commerciële mogelijkheden.
Op jouw wensen maken we een persoonlijk opleidingsplan voor zowel voor de theorie- als voor de
praktijkopleiding

Ben je geïnteresseerd? Neem vrijblijvend contact op via info@ballonvaren–grave.nl.